Grille gazowe coraz bardziej zyskują na popularności. Nic dziwnego, są w końcu proste w obsłudze i można je używać podczas wszelkich warunków atmosferycznych. Samo rozpalanie grilla gazowego jest zdecydowanie łatwiejsze niż grilla węglowego. Jednak mimo wszystko mamy do czynienia z gazem, należy więc zachować ostrożność i pamiętać o kilku podstawowych zasadach bezpieczeństwa.

Rozpalanie grilla gazowego – zrób to bezpiecznie

Pierwszą kwestią jest posiadanie pełnej butli gazowej. Ewentualnie drugiej – zapasowej. W końcu nigdy nie wiemy, kiedy skończy się gaz, lepiej być przygotowanym na taką możliwość. Przed przystąpieniem do grillowania, podłączamy reduktor do butli. Ekspert Grill360 przypomina, aby dobrze dokręcić reduktor, tak żeby nie było żadnych nieszczelności. Następnie odkręcamy zawór na butli. Wystarczy zrobić to lekko, jeden obrót może być całkowicie wystarczający.
Kolejną zasadą jest trzymanie pokrywy grilla zawsze otwartej przed rozpaleniem. Ma to chronić grill przed wybuchem, gdyby coś poszło nie tak, np. gdyby ulatniał się gaz i zbierał w grillu.
Ze względów estetyczno-higienicznych, czyścimy ruszt przed grillowaniem. Odpowiednio nagrzany ruszt ze stali nierdzewnej nie powinien sprawiać problemów przy czyszczeniu. Weber oferuje w tym celu specjalne szczotki do czyszczenia rusztu.
Michał Dobosz na załączonym wideo rozpala model grilla gazowego, taki jak Weber Summit S-470. Posiada on system rozpalania Snap Jet, polegający na tym, że każdy palnik zapalany jest osobno. Jednak większość grilli gazowych jest zaopatrzona w system zapłonowy Cross Over.
Jak widzisz bezpieczne rozpalanie grilla gazowego nie jest trudne. Jednak gdyby w trakcie pojawiły się jakiekolwiek wątpliwości, czy pytania, zawsze możesz skontaktować się z naszym ekspertem.

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl