Cześć, Michał z grill360.pl. Przygotuję dziś stek z polędwicy wołowej, ale w trochę innej odsłonie ponieważ będę go skrajał na cienkie plasterki i podam z bułką ciabatta, pomidorem, czerwoną cebulą, sosem majonezowo – chrzanowym i delikatnie doprawimy to serem z niebieską pleśnią – Także szykujcie się na eksplozję smaków 🙂
Ciabatta z grillowaną polędwicą – przygotowanie
Przed wrzuceniem na ruszt, setka oliwimy, pieprzymy i solimy. Wrzucamy na ruszt. Do naszego sosu użyjemy łyżeczkę startego chrzanu, półtorej łyżeczki majonezu, oliwy, trochę octu winnego, sól, pieprz, wszystko mieszamy. Sos jest bardzo dobry, lekko kwaskowaty.
Kroimy ciabattę, starając się nie przekroić jej całkiem, kroimy pomidora i cebulę, w krążki. Bułeczki wrzucamy na strefę pośrednią, możemy je posmarować naszym sosem, pokruszymy trochę sera pleśniowego i ułożymy na nich cebulę.
Stek jak zwykle musi trochę odpocząć więc odkładamy go pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie kroimy naszego setka, możemy go także posolić i delikatnie przyprószyć pieprzem. Układamy go do środka naszych ciabatt. Na niego układamy pomidora i trochę rukoli. Idealne ciabatty na śniadanie, obiad i kolację 🙂 Samczego!
CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl