Michał Dobosz i Kacper Grill Bastards z Webera, przyrządzą idealnie danie dla każdego kto uwielbia żeberka. Tym razem przygotujemy je w glazurze z Coca- Coli i uwędzimy metodą Low and Slow. Zobaczcie jak zrobić najlepsze długo wędzone żeberka! Zapraszamy!

W swoim przepisie wykorzystujemy jedną z najlepszych wieprzowin na świecie – wieprzowinę Złotnicką. Została ona wyhodowana w 50 latach, w Polsce. Wieprzowina ta, podobnie jak najlepsze steki na świecie posiada marmurkowe mięso. Świadczy to o tym, że wieprzowina pochodzi z najlepszej rasy.

Długo wędzone żeberka – przygotowanie

Kiedy żeberka spędziły całą dobę w solance, nasze przygotowania rozpoczynamy od odcięcia błony. Czas na przyprawienie mięsa. Wykonujemy niewielkie nacięcia między żebrami i wkładamy w nie czosnek oraz gałązki rozmarynu.

Nacieramy mięso musztardą Dijon i mieszanką przypraw w której znajdują się ostre przyprawy takie jak pieprz cayenne i  chilli, oraz cukier. Żeberka nacieramy bardzo dokładnie, tak aby mieć pewność że każde żebro będzie dobrze przyprawione. Na sam koniec żeberka smarujemy z jednej i  z drugiej strony odrobiną oleju.

Tak przygotowane mięso układamy na stojaku do żeberek i zamykamy pokrywę wędzarni.

Kiedy nasze żeberka spędzą już trochę czasu w 120 stopniach i zauważymy, że tkanka łączna zaczyna się powoli rozpuszczać a mięso odchodzić od kości, jest to idealny moment, aby zwinąć mięso w folię aluminiową, po czym ponownie trafi na wędzarnie.

Długo wędzone żeberka przepisy Grill360

Kluczem do udanych żeberek jest glazura. Przygotujemy ją zaczynając od zredukowania najpopularniejszego napoju na świecie – Coca – Coli. Jest on bardzo słodki i lekko kwaśny, świetnie nadaję się do żeberek. Do Coca – Coli dodajemy odrobinę sosu sojowego, miód oraz ocet.

Glazurę możemy modyfikować wedle własnych preferencji. Ważne aby sos był słodki co umożliwi jego karmelizację oraz gęsty.

Żeberka smarujemy glazurą i kładziemy ponownie na wędzarni, zamykamy pokrywę. Po niedługim czasie nasze żeberka w pięknie błyszczącej słodkiej glazurze są gotowe. Idealnie chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Zachęcamy do wypróbowania!

Akcesoria:

Wędzarnia Grillowa Smokey Mountain Cooker Weber

Stojak na żeberka

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

 

 

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl