Przegrzebki czyli inaczej małże św. Jakuba to jedne z najsmaczniejszych owoców morza. Są delikatne w smaku i można je podawać na wiele sposobów. Dziś na grillu przyrządzimy je w wyjątkowo wykwintnym wydaniu bowiem będziemy je serwować w połączeniu z puree z bakłażana, popcornem, solonym karmelem i kiwi. Całość tworzy wyrafinowane danie restauracyjne, idealne na kolację dla wyjątkowych gości.

Grillowane przegrzebki z puree z bakłażana

Grillowane przegrzebki serwujemy z puree z palonego bakłażana. Palonego bowiem dosłownie spalimy go na grillu węglowym. Wystarczy ułożyć go na rozgrzany węgiel i poczekać aż porządnie się przypiecze. Kiedy będzie gotowy, należy dokładnie obrać go ze skóry, dodać pastę miso i ocet jabłkowy. Całość wymieszać. Bakłażanowy akcent gotowy.

Solony karmel doskonale współgra z przegrzebkami a jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że w garnku rozpuścimy cukier, po czym dodajemy do niego chili, rozmaryn i śmietanę.

Grillowane przegrzebki

Smażenie przegrzebek wymaga nieco wprawy i precyzji. Istotną rolę odgrywa tutaj czas. Przegrzebki bowiem smażymy po jednej minucie z każdej strony a następnie przenosimy je na patelnię z wcześniej roztopionym masłem i polewamy je nim kończąc tym samym proces karmelizacji.

Gotowe przegrzebki układamy na puree z bakłażana, posypujemy popcornem i polewamy karmelem. Dla odrobiny kwasowości dodajemy pokrojone w kostkę kiwi. Na sam koniec przegrzebki posypujemy wędzoną papryką.

Smacznego!

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ