Czyszczenie żeliwnych rusztów może dla niektórych sprawiać wrażenie nie lada wyzwania. Zwłaszcza jeżeli przez ostatni czas ruszt był zaniedbany, nieczyszczony, zalegały na nim resztki jedzenia. Jeżeli na grillu pojawiła się rdza, mogło być to spowodowane nieużywaniem go przez długi czas, bądź tym, że był on niekonserwowany. Michał Dobosz – ekspert Grill360 radzi jak sprostać takim problemom. Pojawienie się rdzy na ruszcie żeliwnym wcale nie musi oznaczać konieczności jego wymiany na nowy.

Jak przebiega proces czyszczenia

Na początku czyścimy, a właściwie wręcz szorujemy ruszt szczotką specjalnie do tego przeznaczoną. Wiele osadu powinno dzięki temu zejść. Następnie 10 minut ogrzewamy ruszt, a potem go ochładzamy i dopiero możemy przejść dalej. W końcu czyścimy powierzchnię zwykłym płynem do mycia naczyń i gąbką, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym. Na tym etapie ruszt powinien już wyglądać jak nowy. Jednak na końcu warto go zakonserwować. Można to zrobić, używając oleju słonecznikowego i smarując pędzelkiem obie warstwy rusztu. Następnie należy rozgrzać grilla z maksymalnie odkręconymi pokrętłami, a po upływie 10 minut, pokrętła skręcić do połowy i zostawić grilla z zamkniętą pokrywą przez 30 minut. Wtedy olej wsiąknie w ruszt, stwarzając nieprzywierającą powierzchnię. Proste prawda? Posiadanie grilla z żeliwnym rusztem może być naprawdę bardzo wygodne. A jego czyszczenie wcale nie musi przysparzać problemów. 

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl