Witajcie Kochani, dziś przygotujemy sos, który gości najczęściej na naszych stołach. Szczególnie podczas imprez grillowych. Ketchup bo nim mowa to jeden z najpopularniejszych sosów świata. A domowy ketchup jest wyjątkowo smaczny.

Domowy Ketchup z grilla

Do naszego domowego ketchupu potrzebne będą nam: czerwona cebula, imbir, czosnek oraz seler. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę.

Tak posiekane składniki będziemy podsmażać na palniku bocznym na grillu. Na oliwie. Kolejnym etapem będzie pokrojenie pomidorków koktajlowych i dodanie przypraw. Będą to: pieprz młotkowany z kolendrą, czosnek granulowany, kumin oraz słodka papryka.

domowy ketchup MIchał Dobosz przepisy Grill360

Do całości dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, pokrojony pomidory z puszki, dla osłodzenia i podbicia smaku dodajemy cukier brązowy (2 łyżki). Do sosu dodajemy także laskę cynamonu oraz połamane gałązki pomidorów w których jest dużo smaku i aromatu. Sos zostawiamy na palniku aby zredukował się. Kiedy sos zredukuję się musimy go zblendować, pozbywamy się uprzednio laski cynamonu i gałązek pomidorów.

Na sam koniec aby sos nabrał delikatności – przecedzamy go przez sito, dla koloru dodajemy czerwony ocet winny a dla odrobiny pikanterii sosu Sriracha.

Przed podaniem sos powinien ostygnąć. Tak przygotowany ketchup świetnie komponuję się z większością grillowanych dań. Nasza propozycja to kanapka z grillowanym wędzonym boczkiem, gdzie domowej roboty ketchup nadał jej niezwykłego charakteru.

Michał Dobosz Grill360 przepis na domowy ketchup

Smacznego!

CZYTAJ NASZA GAZETĘ www.Grill360.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ