Witajcie kochani, dziś jest ze mną Ewa z którą oficjalnie otworzymy sezon grillowy 2017! Przygotujemy dla Was na grillu Niezły Bigos!
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian, wszystkie opierają się na tych samych zasadniczych składnikach, różnią się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania.
Bigos – przygotowanie
Bazą do naszego bigosu będzie kapusta kiszona, wcześniej ugotowana i odcedzona. Mięsne dodatki to z kolei wędzony boczek, pokrojony na grubszą kostkę. Mamy także kawałek mięsa wołowego, który też zostanie pokrojony w kostkę i podsmażony. Żeberka wieprzowe wędzone i kiełbasa jałowcowa to kolejne z mięsnych dodatków.
Smak naszego bigosu podbije czerwone wino, które dodatkowo nada naszej potrawie pięknego koloru. W bigosie nie może także oczywiście zabraknąć suszonych grzybów, należy je wcześniej namoczyć aby zyskały miękkość. Dodamy także śliwki suszone oraz miód, które nadadzą potrawie słodkiego posmaku. Nie zapominajmy o polskich przyprawach takich jak kminek, majeranek czy owoce jałowca.
Aby nasz bigos był jeszcze bardziej mistrzowski, użyjemy do grillowania specjalnych wiórek wędzarniczych, będą one odymiać naszą potrawę i nadadzą jej charakterystyczny dymny posmak.
Do garnka wrzucamy boczek i czekamy aż się zarumieni, doprawiamy pieprzem, solą i papryką czerwoną. Dorzucamy kiełbasę i również podsmażamy. Dodajemy cebulkę, dolewamy wino, doprawiamy kminkiem i majerankiem, owocem jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym. Zamykamy pokrywę i zostawiamy na chwilę aby wszystko się dusiło.
Następnie dorzucamy do garnka nasze żeberka wieprzowe, kapustę, śliwki i miód, podlewamy odrobiną wody i jeszcze raz wina, po czym dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy grzyby.
Zostawiamy nasz bigos na 110 -130 stopniach, na półtorej godziny, w tym czasie mieszamy ze dwa, trzy razy. Po tym czasie nasz bigos jest już gotowy. Smacznego!
CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl