Cześć, tutaj Michał z grill360.pl. Przygotuję dzisiaj rodzaj steka, jakim jest – T-Bone Stek. Z nazwy jest rozpoznawalny u nas w Polsce, jednak nie każdy wie, że jest to stek z kością, i jedna część większa część to rostbef a mniejsza to polędwica. Pochodzi z tylnej części kręgosłupa. Podobnie wyglądającym stekiem jest stek Porterhouse, różni się jedynie tylko tym, że ma większy kawałek polędwicy. Podamy go z ziemniaczkami grillowanymi z rozmarynem, pieczarkami i grillowaną papryką. Do całości zrobimy sos na bazie jogurtu i grillowanego czosnku.

Stek, który używam jest z młodego bydła, pochodzi z polskiej hodowli z Kutna, takie steki możecie nabyć w sklepie befsztyk.pl gdzie mają bardzo szeroki wybór i fajne cięcia różnych mięs.

Michał_Dobosz T-bone Stek przepisy Grill360

T-Bone Stek – przygotowanie

Będziemy grillowali czosnek w całości, odkrajany górę i zawijamy w folię aluminiową, wcześniej polejmy go nieco oliwą. Świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, cukier brązowy, sól czosnkowa, sól gruboziarnista i świeżo mielony kumin – to przyprawy do naszego setka. Stek smarujemy delikatnie olejem i posypujemy naszą mieszanką przypraw. Tak przygotowanego T-Bone, możemy wrzucać na rozgrzany grill. Zamykamy pokrywę grilla na 2-3 minuty.

Ziemniaki pokroimy w łódeczki, oliwimy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Posypujemy także świeżym rozmarynem, dzięki temu ziemniaki przejdą jego smakiem. Do naszego T-Bone zrobimy masło bazyliowe. Nasz czosnek powinien być już gotowy, wyciskamy go do miski i mizdrzymy widelcem, powstaję nam pasta czosnkowa, dodajemy jogurtu greckiego, sól i pieprz. Dip gotowy.

Nasz stek powinien być już prawie gotowy, przerzucamy go na strefę pośrednią na 10 minut, żeby doszedł. Po ściągnięciu z ruszty odkładamy go, żeby nieco odpoczął.

Na talerzu układamy stek, na nim masło bazyliowe, obok dip i warzywa. Smacznego!

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl