Wielu z nas kojarzy grillowanie z przygotowywaniem potraw na słono lub ostro, tymczasem w ten sposób można stworzyć wiele wspaniałych, słodkich deserów! Wkrótce przekonasz się jak smakują kokosowe pancakes z ananasem, jeżeli tylko sam zdecydujesz się je przyrządzić. Jak to zrobić? Ekspert Grill360 wyjaśnia na zamieszczonym wideo!

Ananasy glazurujemy w whiskey, tym razem irlandzkim Jameson, do którego dodajemy cukier brązowy i odrobinę kawy. Zamiast kawy może być również czekolada. Całość gotujemy na bocznym palniku grilla.

Czas skupić się na samych kokosowych pancakes. Bardzo istotne jest tutaj zachowanie odpowiednich proporcji poszczególnych składników. Wbijamy jajko, dodajemy 200g brązowego cukru i mieszamy, najlepiej trzepaczką. Następnie wlewamy jedną puszkę mleka kokosowego (400ml). Do tego 100 ml zwykłego mleka. Zapowiada się smacznie. W końcu dodajemy 200 g mąki, a następnie będziemy dodawali mąki lub mleka tak aby konsystencja ciasta nam odpowiadała. Na końcu, do ciasta na pancakes sypiemy wiórki kokosowe.

Pokrojone kawałki ananasa wkładamy do wcześniej przygotowanej glazury. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wylewamy ciasto, formując kilka małych pancakes, które smażymy z jednej i drugiej strony. Na gotowe pancakes kładziemy uprzednio glazurowane ananasy. Możemy polać pozostałym sosem na bazie whiskey i posypać wiórkami kokosowymi.

Kokosowym pancakes z ananasem nie sposób się oprzeć i taki przysmak w pełni zaspokoi ochotę na słodkości u nawet największych łasuchów! 🙂

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
decofire.pl