Michał Dobosz i Justyna grillują na kanale Studio Kobiet! Przedstawiamy trzy proste przepisy, które przyrządzicie na grillu. Pyszna komosa ryżowa z marynowanymi krewetkami, trzyskładnikowe szaszłyki, a na deser… ciasto czekoladowe! Koniecznie wypróbujcie.

Michał Dobosz i Justyna grillują
KOMOSA RYŻOWA Z MARYNOWANYMI KREWETKAMI

 

Składniki:

1 x opakowanie komosy ryżowej ( Quinoa )

15-20 krewetek obranych i wyczyszczonych

3 x szalotka

1 x czosnek

Świeże pomidorki koktajlowe

1 x opakowanie świeżego szpinaku

Masło klarowane

Sól himalajska gruboziarnista

Pieprz gruboziarnisty

 

Składniki na marynatę do krewetek :

1 x ocet balsamiczny (kilka łyżeczek)

1 x syrop z agawy (kilka łyżeczek)

2 x papryczka chilli

2 x cytryna

świeża kolendra

 

Przygotowanie :

Marynujemy Krewetki w przygotowanej marynacie. Na grillu przygotowujemy komosę ryżową.

Na klarowanym maśle w Woku, podsmażamy szalotkę i czosnek. Dodajemy krewetki, a następnie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Chwilę grillujemy aż pomidorki delikatnie zmiękną. Następnie dodajemy komosę ryżową i świeży szpinak, który wcześniej płuczemy.

 

SZASZŁYKI 3 SKŁADNIKOWE ( w 2 odsłonach )

Będą potrzebne drewniane patyczki do szaszłyków, które moczymy w wodzie, dzięki temu nie spalą się na grillu.

1) kurczak + ananas + czerwona papryka – marynowane w pesto bazyliowym

Składniki:

Pesto bazyliowe

Filet z kurczaka

Ananas ( może być z puszki )

Czerwona papryka

 

2) oscypek + cebula czerwona + żółta papryka z konfiturą żurawinową

Składniki:

Oscypek

Czerwona cebula

Żółta papryka

Konfitura żurawinowa

 

Przygotowanie:

Składniki nabijamy na patyczki do szaszłyków . Grillujemy i podajemy!

 

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRILLA

Składniki:

370 gramów – masło 82% tłuszczu osełka

500 gramów – gorzka czekolada 90% kakao

6 dużych JAJ – z wolnego wybiegu

550 gramów – białego cukru

170 gramów – mąki tortowej

potrzebny będzie papier do pieczenia

 

Przygotowanie :

Masło z czekoladą na niskiej temperaturze rozpuszczamy na grillu, robimy do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Jaja z cukrem ubijamy trzepaczką  na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę tortową i nadal ubijamy aż powstanie nam gładka masa, gotowa do wypieku.

Masło i czekoladę mieszamy z jajkami, cukrem i mąką . Całość wlewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na grilla. Po godzinie ciasto powinno być gotowe – smaczne z delikatnie płynnym środkiem. Smacznego!

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl