Rolowany boczek z rożna – wykonanie

Skoro boczek z grilla brzmi smakowicie, to co dopiero rolowany boczek z rożna nadziewany śliwką, szałwią i cebulą? Te trzy rzeczy mogą w bardzo dużym stopniu wpłynąć na smak naszego boczku. Oczywiście na plus.  Na początek rozpalamy grilla węglowego. Możemy wspomóc się kominem do rozpalania brykietu Weber. Jak przekroić i złożyć boczek zobaczysz szczegółowo na zamieszczonym filmiku. Im cieńszy plasterek boczku, tym łatwiej go będzie zrolować. Aby przysmak wyszedł idealnie, oprócz wspomnianych składników, będziemy potrzebować: Cukier, chilli, papryka wędzona, cząber, pieprz biały i czosnek. Kiedy dokładnie przyprawimy boczek z jednej strony, faszerujemy go, drobno posiekanymi: śliwką, szałwią i cebula, a następnie zwijamy i wiążemy. Co do samego wiązania, dobrze zaobserwować je na filmiku.Całość należy nadziać na rożen. Będziemy grillować metoda pośrednią, dlatego brykiet sypiemy do koszy do brykietu. Zamykamy pokrywę i całość zostawiamy na około dwie godziny. Na brykiet sypiemy moczone wcześniej w wodzie wiórki, co pozwoli nam osiągnąć wspaniały efekt smakowy. Jak wygląda boczek po wszystkim możecie zobaczyć na dołączonym filmiku, ale jeszcze lepiej przekonać się o tym na własne oczy. Smacznego! 🙂

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
decofire.pl