Mięso jakiego używamy to stek Ribeye, pochodzi od rasy zwanej kundle, wyhodowanej w Polsce w bardzo dobrych warunkach. Jest to doskonałej jakości mięso, które posiada najlepszy stosunek jakości do ceny.

Michał Dobosz i Kacper Salzman przygotują dziś wyśmienite steki wołowe z kundla, podane z chimichurri z ananasem.

Stek Ribeye – przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania sosu chimichurri. Chimichurri to argentyński sos, bardzo prosty do przyrządzenia.

Siekamy drobno kolendrę, natkę pietruszki i miętę. Zioła wrzucamy do miski, dodajemy oliwy i doprawiamy solą, cukrem muscovado, limonką oraz chilli.

Stek Ribeye z sosem chimichurri przepisy Michał Dobosz Grill360

Całość dokładnie mieszamy. Do naszego sosu użyjemy specjalnego dodatku – grillowanego ananasa. Obieramy go, kroimy i wrzucamy na ruszt aby zyskał odrobinę słodyczy, dzięki karmelizacji. Po ugrillowaniu kroimy na drobną kostkę i dodajemy do sosu.

Steki kroimy na grubość około 3 centymetrów. Doprawiamy mieszanką przypraw – kawą, kminem rzymskim, cynamonem i odrobiną cukru.

Steki wrzucamy na ruszt. Będziemy je grillować metodą bezpośrednią w temperaturze około 300 stopni, po trzy minuty z każdej strony. Pamiętajmy, aby po grillowaniu dać stekom nieco odpocząć, dzięki czemu soki równomiernie się rozłożą.

Steki kroimy w plastry i podajemy z sosem chimmichurri. Smacznego!

 

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
decofire.pl