Przedstawiamy przepis na pyszny stek Rostbef z sosem pieprzowo – serowym. Steka przygotowujemy klasyczna metodą QUADRILLAGE, która sprawi, że nasze mięso zyska piękny wzór kratki. Danie bardzo proste, a zarazem efektowne, idealne dla każdego fana mięsnych potraw i wyszukanych intensywnych smaków.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Smarujemy je oliwą, pieprzymy i solimy z obu dwóch stron.
Grill musimy rozgrzać do temperatury 300 stopni. Mięso układamy na ruszcie, pod takim kątem aby “wskazywało” godzinę 13. W ten sposób uzyskamy pożądany wzór kratki. Zamykamy pokrywę grilla na około 1,5 minuty.
Po tym czasie przekładamy steka na drugą stronę, tak by tym razem “wskazywał” godzinę 11 i ponownie zamykamy pokrywę grilla. Następnie przekładamy nasze steki na strefę pośrednią grilla, aby odpoczęły i aby soki równomiernie się rozłożyły.
Przyszedł czas na przygotowanie sosu. Wyciskamy sok ze średniej wielkości cytryny, uważając przy tym na pestki. Do soku z cytryny wlewamy dwa razy więcej niż soku z cytryny śmietanki 36 procentowej. Tłusta śmietanka sprawi, że sos nam się nie zważy oraz dobrze się połączy z serem pleśniowym.
Na sam koniec dodajemy wyjątkowy i aromatyczny składnik- marynowany w solance, zielony pieprz.
Sos kładziemy na palniku i redukujemy go tak, aby pozostała mniej więcej połowa z tego co przygotowaliśmy. Kiedy konsystencja sosu będzie jednolita, dodajemy sera pleśniowego i mieszamy tak aby, wszystko tworzyło gładką konsystencję.
Możemy doprawić nasz sos odrobiną soli i pieprzu, jednak uważajmy z ilością soli, ponieważ ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony.
Steki podajemy pokrojone w towarzystwie kremowego i intensywnego serowo – pieprznego sosu.
Smacznego!
Stek rostbef – Składniki:
- Mięso wołowe
- Pieprz i sól
- Oliwa
- Cytryna
- Śmietanka 36 %
- Marynowany pieprz zielony
- Ser z niebieską pleśnią
CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl