Cześć! Michał Dobosz, grill360.pl – Witam was wszystkich i każdego z osobna! Przygotujemy sobie dzisiaj żeberka wieprzowe, w glazurze z miodu i whisky, oraz innych aromatycznych dodatków. Działamy!

Żeberka w miodzie i whisky – przygotowanie

Mamy żeberka wieprzowe, oczywiście z kością, na oko o zawartości 35% tłuszczu, który nada nam dodatkowego smaku i aromatu, a większość z niego się wytopi w trakcie grillowania. Najpierw nasze żeberka doprawiamy, czyli solimy i pieprzymy. Do naczynia wlewamy oliwę, będziemy tutaj wrzucać nasze żeberka i je przypiekać. Chodzi o to aby miały ładny kolor, ponieważ potem będziemy je zalewać whisky i bulionem.

Żeberka glazurowane-miodem-i-whisky-Grill360

Na cienkie plasterki kroimy imbir, który będziemy dodawać do naszych żeberek. Im cieńsze plasterki, tym imbir uwolni więcej aromatu. Do przypieczonych żeberek dodajemy imbir i czosnek. Dodatkowego smaku i aromatu dodadzą nam gwiazdki anyżu. Możemy dorzucić jeszcze świeżą papryczkę chilli. Aby uzyskać fajną glazurę na żeberkach, używamy miodu. Dodajemy trochę sosu sojowego. Najważniejszy tajny składnik, każdego grill mastera – whisky 🙂 Dolewamy do naszych żeberek. Całość posypujemy jeszcze papryką, ja zdecydowałem się na ostrą.

Dla dodatkowej kwasowości dodajemy octu jabłkowego. Całość już wspaniale pachnie. Zalewamy bulionem, może to być bulion warzywny, może to być bulion z kurczaka. Nasze mięso zostawiamy na godzinkę pod przykryciem na grillu, wszystko nam odparuję a chodzi o to by uzyskać maksymalna miękkość mięsa i żeby odrywało się od kości w zasadzie samo.

Danie mamy już gotowe, większość płynów nam odparowała, została cała esencja smaków z imbiru, czosnku, anyżu, miodu no i wspaniałego whisky. Na koniec posypujemy nasze żeberka świeżą kolendrą – dla ozdoby i dla smaku. Smacznego!

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl