Michał Dobosz i Justyna grillują na kanale Studio Kobiet! Przedstawiamy trzy proste przepisy, które przyrządzicie na grillu. Pyszna komosa ryżowa z marynowanymi krewetkami, trzyskładnikowe szaszłyki, a na deser… ciasto czekoladowe! Koniecznie wypróbujcie.
KOMOSA RYŻOWA Z MARYNOWANYMI KREWETKAMI
Składniki:
1 x opakowanie komosy ryżowej ( Quinoa )
15-20 krewetek obranych i wyczyszczonych
3 x szalotka
1 x czosnek
Świeże pomidorki koktajlowe
1 x opakowanie świeżego szpinaku
Masło klarowane
Sól himalajska gruboziarnista
Pieprz gruboziarnisty
Składniki na marynatę do krewetek :
1 x ocet balsamiczny (kilka łyżeczek)
1 x syrop z agawy (kilka łyżeczek)
2 x papryczka chilli
2 x cytryna
świeża kolendra
Przygotowanie :
Marynujemy Krewetki w przygotowanej marynacie. Na grillu przygotowujemy komosę ryżową.
Na klarowanym maśle w Woku, podsmażamy szalotkę i czosnek. Dodajemy krewetki, a następnie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Chwilę grillujemy aż pomidorki delikatnie zmiękną. Następnie dodajemy komosę ryżową i świeży szpinak, który wcześniej płuczemy.
SZASZŁYKI 3 SKŁADNIKOWE ( w 2 odsłonach )
Będą potrzebne drewniane patyczki do szaszłyków, które moczymy w wodzie, dzięki temu nie spalą się na grillu.
1) kurczak + ananas + czerwona papryka – marynowane w pesto bazyliowym
Składniki:
Pesto bazyliowe
Filet z kurczaka
Ananas ( może być z puszki )
Czerwona papryka
2) oscypek + cebula czerwona + żółta papryka z konfiturą żurawinową
Składniki:
Oscypek
Czerwona cebula
Żółta papryka
Konfitura żurawinowa
Przygotowanie:
Składniki nabijamy na patyczki do szaszłyków . Grillujemy i podajemy!
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRILLA
Składniki:
370 gramów – masło 82% tłuszczu osełka
500 gramów – gorzka czekolada 90% kakao
6 dużych JAJ – z wolnego wybiegu
550 gramów – białego cukru
170 gramów – mąki tortowej
potrzebny będzie papier do pieczenia
Przygotowanie :
Masło z czekoladą na niskiej temperaturze rozpuszczamy na grillu, robimy do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Jaja z cukrem ubijamy trzepaczką na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę tortową i nadal ubijamy aż powstanie nam gładka masa, gotowa do wypieku.
Masło i czekoladę mieszamy z jajkami, cukrem i mąką . Całość wlewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na grilla. Po godzinie ciasto powinno być gotowe – smaczne z delikatnie płynnym środkiem. Smacznego!
CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl