Sałatka z kaczką i sosem malinowym to pięknie prezentujące się i pyszne danie, które można przygotować na grillu. Pokaże Wam dziś jak to zrobić!
Sałatka z kaczką – przygotowanie
Kaczkę warto zamarynować wcześniej przed grillowaniem, ja marynowałem cztery godziny. Zrobiłem marynatę na bazie cydru, miodu, octu balsamicznego, dodałem także miętę, rozmaryn i posiekany czosnek.
Szparagi również będziemy marynować. Będzie to bardzo prosta marynata – oliwa, sól, pieprz, odrobina czosnku. Całość odstawiamy na chwilkę aby szparagi przeszły smakiem soli, pieprzu i czosnku a następnie robimy z nich szaszłyki.
Pora aby naszą kaczę wrzucić na ruszt. Grillujemy na około 180 stopniach, metodą bezpośrednia, kaczkę układamy skórą do dołu. Grillujemy tak około 5 minut w wysokiej temperaturze, później będziemy obracać.
Gruszkę kroimy w plasterki, ją tez będziemy grillowali, paprykę również kroimy tak abyśmy mogli ją grillować, grillujemy także cebule.
Do naszej sałatki z kaczką będziemy przygotowywać sos malinowy z dodatkiem cydru, miodu, zakrapiany delikatnie limonką. Przyprawiony solą i pieprzem. Będzie mistrzowski 🙂
Kaczkę odkładamy na strefę pośrednią aby sobie doszła. Grillujemy warzywa. Kaczkę polewamy marynatą jaka nam pozostała. Kroimy szparagi i dodajemy je do sałatki, razem z naszymi innymi warzywami i gruszką. Kaczka po zdjęciu z rusztu powinna odpocząć około 10 minut. Chodzi o to, aby soki w niej zwarte, równomiernie rozłożyły się w całym filecie.
Kaczkę kroimy na cienkie plasterki, jest delikatnie różowawa w środku, właśnie o to nam chodziło, aby uzyskać taki stopień wysmażenia. Sałatę delikatnie skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch układamy kaczkę, całość polewamy sosem malinowym, który doda smaku i słodyczy. Gotowe, smacznego!
CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl