Cześć, Michał Dobosz, grill360.pl – Witam was wszystkich i każdego z osobna. Często na naszych grillach goszczą kurczaki w różnych postaciach. Ja pokażę Wam dzisiaj jak przygotować skrzydełka kurczaka, wcześniej marynowane i podwędzane na grillu w sosie barbecue. Zapraszam! 

Mamy około 20 skrzydełek, wszystko to było marynowane przez 24 godziny – Pół szklanki oleju sezamowego, który jest bardzo wyrazisty, pół szklanki oleju bezwonnego, ja wybrałem olej z pestek winogron. ¼ szklanki sosu rybnego, ¼ szklanki sosu sojowego i pół szklanki octu jabłkowego. Dodałem również czosnek, całe ząbki w łupinach oraz skrojoną czerwoną cebule.

SKRZYDEŁKA KURCZAKA – przygotowanie

Skrzydełka kurczaka będziemy grillowali metodą pośrednią. Do rozgrzanego grilla węglowego będę dosypywał wiórek wędzarniczych, będą to drewienka z beczek whisky. Wszystko to było namoczone wcześniej w wodzie, aby dobrze nasiąkło. Na ruszcie układamy nasze zamarynowane kurczaczki. Zamykamy naszego grilla – całość będzie się nam wędziła około 20 – 30 minut. Będziemy sprawdzać temperaturę w kurczaku aż osiągnie 70 stopni. Po tym czasie wyciągniemy go, zamarynujemy jeszcze raz w sosie BBQ, i z powrotem wrzucimy na ruszt.

skrzydełka kurczaka

Po osiągnięciu temperatury 75 stopni, ściągamy nasze kurczaki z rusztu. Nasze kurczaki, jak chwilkę ostygną, będziemy zalewać sosem BBQ. Po ponownym zamarynowaniu, kurczaki ponownie wrzucamy na ruszt i grillujemy przez kolejne 15 minut, do brykietu dosypujemy jeszcze wiórek.

Po kolejnych 15 minutach nasze kurczaki są gotowe do ściągnięcia z rusztu, pięknie odymione, mają wspaniały kolor 🙂 Bez wiórków wędzarniczych i bez tego całego procesu, nie jesteśmy w stanie uzyskać takiej glazury i takiego koloru. Dekorujemy i dosypujemy do smaku dymkę cebuli i delikatnie posiekaną świeżą miętę.

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl