Cześć, witamy was wszystkich i każdego z osobna. Julian Karewicz i Michał Dobosz – Grill360. Dzisiaj pokażemy wam jak zrobić rybę na grillu. Pstrąg z grilla będzie przyrządzony w całości, łącznie z głową. Pokażemy wam jak zrobić rybę, żeby skórka była chrupiąca, a środek maślany. Działamy!

Pstrąg z grilla – składniki

Na początku przedstawiamy wszystkie składniki: Mamy pstrągi, koper, czosnek, cytrynę, masło oraz oliwę. Bardzo proste składniki, wszędzie dostępne. Rybę solimy z każdej strony. Nasza rybę będziemy zawijać w papier do pieczenia. Papier do pieczenia, pozwala nam przewodzić ciepło, w taki sposób, że skórka pozostanie chrupiąca, natomiast zaizoluję nam rybę i sprawi, że środku dojdzie w sposób subtelny. Pomoże nam przy tym, koper, cytryna i masło, które dodatkowo ją przyprawią od środka i sprawią, że stanie się ona miękka i delikatna a nie sucha.

Pstrąg z grilla – przygotowanie

Nadziewamy cytryną, nadziewamy czosnkiem i koprem – w sporych ilościach, nie żałujemy, ma być na bogato 🙂 Największy problem z rybą polega na tym, że zazwyczaj jest ona przepiekana. Nie szukamy przepieczenia, szukamy konsystencji gładkiej, w związku z tym, musimy bardzo uważać na to aby pilnować jej temperatury. Dlatego aby nie pozwolić sobie na żaden błąd, będziemy korzystali z termometru. Termometr wbijamy w taki sposób, by znalazł się on w najgrubszej warstwie mięsa rybiego i czekamy aż wskaże nam temperaturę 60 stopni Celsjusza, co jest takim optimum dla ryby.

pstrąg z grilla

Do środka naszej ryby dokładamy masła, jak wiadomo, tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc pomoże nam on sprawić by ryba przesiąkła smakiem kopru, skórki cytryny oraz czosnku i to wszystko ze sobą pięknie połączy. Rybę oraz papier również smarujemy masłem.

Rybę wrzucamy na grilla, na jakieś 15 minut, na najwyższą temperaturę na naszym grillu. Ryba jak wiadomo ma dwie strony, więc musimy ją obracać co jakieś 2 minuty, po to aby skórka była fajna i chrupiąca. Nasza rybka osiągnęła odpowiednią temperaturę – 65 stopni, ściągamy ją z rusztu.

Ryba jest idealna – życzymy wam smacznego, naprawdę warto spróbować tego przepisu bo jest super prosty, szybki i smaczny!

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl